Willem Keur neemt afscheid met een koninklijke onderscheiding

Willem Keur nam maandagavond afscheid van de gemeenteraad met een koninklijke onderscheiding op zijn colbert. De liberaal uit Nagele is voor zijn vele verdiensten in en buiten de politiek benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Burgemeester Van der Werff wees in zijn toespraak op de indrukwekkende staat van dienst, persoonlijkheid én handdruk van de VVD’er en noemde daarna een al even indrukwekkende lijst van functies op. Keur was Statenlid, wethouder en lid van de Tweede Kamer, maar ook onder meer vrijwilliger van de dorpsbelang Nagele,  voorzitter van de ijsclub in het dorp, medeoprichter van de Wildbeheereenheid Noordoostpolder en een truck and tractorpulling organisatie. “Een raadslid tussen de mensen…”, concludeerde Van der Werff kortom. “Een ruwe bolster, blanke pit met een groot hart.”


Die kwalificatie maakte Keur tijdens zijn afscheidsspeech nog eens waar. Met emotie in zijn stem keek hij terug op veertig jaar politieke dienst. Als hoogtepunt noemde hij het binnenhalen van ‘vijftig bedrijven met elfhonderd fte’s’, als dieptepunt de kwestie Srebrenica waar hij als Kamerlid bij betrokken was. Nog eenmaal verklaarde hij zijn wens van een kleine overheid. “Mensen beschikken over meer creativiteit en innovatie dan de overheid”, aldus Keur.  Het werk in de gemeenteraad wist hij te relativeren. “Ik ben in veel brandhaarden geweest. ‘Waar hebben we hier over?’, dacht ik wel eens bij terugkeer. We wonen in het paradijs.”


Keur liet zich in zijn slotwoorden inspireren door de onlangs overleden Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. “Pas goed op de polder, pas goed op elkaar”, aldus de liberaal.


De gemeenteraad nam bij zijn afscheid een ludieke motie aan. Bij de begrotingsbehandelingen wordt vanaf nu de WilleKeur-prijs uitgereikt voor de politicus die de moed heeft om de meest onhaalbare motie in te dienen. Berthoo Lammers maakte daarmee een kwinkslag naar de jaarlijkse pogingen van Keur om de OZB te verlagen. “Markant, passie, bevlogen, OZB, OZB en OZB”, schetste hij het politieke karakter van de afscheid nemende inwoner van Nagele.