Lijsttrekker Hans WIjnants

Onze lijsttrekker Hans Wijnants stelt zich voor aan de lezers van De Noordoostpolder

Wie is Hans Wijnants?

Ik woon met Monique en hond Noor aan de Onderduikersweg. We hebben drie volwassen zonen. Ik kom uit een ondernemersgezin; mijn vader vestigde in 1974 zijn bedrijf in Emmeloord. Je inzetten voor de gemeenschap en samenwerken zit bij ons in de genen. Zo ben ik voorzitter geweest van Golfclub Emmeloord, Rotary en brancheorganisaties. Ik waardeer de inzet van vrijwilligers bij verenigingen waarbij ik graag hardloop en golf. Noordoostpolder kent betrokken ondernemers, die een belangrijke motor zijn van de economie. Ik mag dat gelukkig ook zijn bij AktaTrading, bijvoorbeeld als buitengewoon werkgever van iemand met afstand tot de arbeidsmarkt.

 

Waarom heeft u gekozen voor het lijsttrekkerschap van de VVD?

Sinds 2014 ben ik wethouder voor de VVD. Ik zie veel mogelijkheden om Noordoostpolder nog meer te laten groeien. Samenwerking is daarbij voor mij het sleutelwoord. Nog niet iedereen profiteert van alles wat de afgelopen periode is bereikt. Er zijn meer banen, een betere infrastructuur, zorg voor iedereen, een ambitieus scholenplan en snel internet. Het huishoudboekje is op orde. We hebben resultaten laten zien maar zijn er nog lang niet. Daarom wil ik dat iedereen de komende jaren merkt dat het nog beter kan door te doen!

 

Waar staat uw partij voor?

Als lokale VVD staan we voor een kleine overheid met minder regels, lage lasten en vooral midden in de samenleving. We leggen eigen verantwoordelijkheid zoveel mogelijk bij de inwoners en ondernemers zelf. We kiezen voor een gezonde, veilige en zorgzame leefomgeving.

 

Welk thema bepaalt wat uw partij betreft de komende vier jaar de gemeentepolitiek?

Iedereen in de Noordoostpolder moet meedoen. Met een groeiend bedrijfsleven waar het  onderwijs goed op aansluit, komen er meer banen en minder uitkeringen. De leefbaarheid in het buitengebied en de dorpen pakken we samen vanuit hun eigen kracht op.

 

Hoe ziet het centrum van Emmeloord er over 4 jaar uit?

Er is een gezellig centrum met meer horeca en mooie evenementen. Er is een samenhangend en vooral aantrekkelijk leef-, woon-, en winkelgebied ontstaan vanaf de Deel tot locatie Golfslag. Daar voel je je thuis en welkom!

 

Is er in NOP nog ruimte voor opvang van vluchtelingen?

De VVD biedt ruimte voor maximaal 1.000 vluchtelingen. Opvangen hoort in regio van herkomst. Echte vluchtelingen moeten snel de taal leren en aan het werk. De bijstand behoort geen hangmat te zijn.

 

Hoe kijkt uw partij aan tegen winkelopening op zondag?

De VVD vindt dat ondernemers prima zelf kunnen bepalen wanneer zij hun winkel open of dicht doen. De consument bepaalt met haar koopgedrag of een ondernemer de juiste keuze maakt.

 

Gaat er ooit een trein rijden door de polder?

Betere OV-verbindingen met en in de Noordoostpolder zijn hard nodig. Mogelijk met innovatieve verbindingen zoals de hyperloop. Lelystad Airport moet ook snel worden ontsloten vanuit het Noorden. Bus- en treinreizen moeten sowieso naadloos op elkaar aansluiten.

 

Noordoostpolder in 2030 energieneutraal, is dat realistisch? Hoe gaat uw partij er aan meewerken?

De VVD werkt mee aan een energieneutrale(re) gemeente door te stimuleren en minder regels. We moeten inwoners en ondernemers niet verplichten investeringen te doen. Dat geldt wel voor het gemeentelijk bedrijf .

 

Hoe belangrijk is participeren in de maritieme servicehaven?

De servicehaven en een bloeiende economie op Urk zal in Noordoostpolder ook meer banen en economische groei opleveren. De kansen moeten ondernemers zelf pakken.

 

Trump draait veel beleid terug. Wat zou u in NOP terug willen draaien?

Het welstandsbeleid in het buitengebied. Het Compact Centrum is té compact gekozen. Tegenover de AH zou een mooie combinatie van wonen en supermarkt moeten kunnen komen samen met een betere invulling van locatie Golfslag.

 

Waar droomt u als politicus van?

Ik droom niet als politicus. De VVD is de partij die dingen doet. Dus zorgen dat de opgaande lijn in Noordoostpolder door blijft zetten en dat iedere inwoner dat ook voelt en mee doet. Mouwen opstropen dus!