Huishoudboekje op orde

De gemeente Noordoostpolder is pas gezond als de financiƫn op orde zijn. Belastinggeld wordt verdiend door onze ondernemers en inwoners. Daar gaan we zuinig en verstandig mee om. De belasting houden we laag mogelijk. De gemeente legt helder en transparant verantwoording af over de besteding van belastinggeld.

De inkomsten en uitgaven van de gemeente zijn transparant. De begroting en het jaarverslag zijn helder leesbaar. Bewoners en ondernemers krijgen jaarlijkse eenvoudige inzage waaraan het geld is besteed en welk effect is bereikt.

De woonlasten zoals de OZB blijven zo laag mogelijk. De OZB stijgt niet meer dan het inflatieniveau.

We geven als gemeente niet meer geld uit dat er binnenkomt. Structurele uitgaven worden betaald uit structurele inkomsten. Incidentele inkomstenmeevallers worden niet gebruik voor extra structurele uitgaven.

Bij een niet sluitende begroting kiezen we in eerste instantie voor bezuinigen op overbodige taken en is er geen ruimte voor nieuw beleid.

De gemeentelijke leges zijn gebaseerd op de kostprijs. Het is niet acceptabel dat allerlei kosten worden afgewenteld op de inwoners.

De gemeente Noordoostpolder moet zich aan haar kerntaken houden. De gemeente doet niet aan commercieel vastgoedbeheer