Woningbouw

De Noordoostpolder geeft antwoord op de toenemende vraag naar goed en betaalbaar wonen. Emmeloord, de dorpen en het buitengebied leveren een belangrijke bijdrage aan de woningbouw-opgave van Flevoland. Een gevarieerd aanbod van koop- en huurwoningen biedt jongeren en zeker ook ouderen kansen.


Het bouwen van betaalbare huur- en koopwoningen voor starters, jonge gezinnen en ouderen is onze prioriteit. Door te bouwen pakken we doorstroming aan bij zowel sociale huurwoningen, vrije huurwoningen als bij koopwoningen.

Het bouwtempo moet aansluiten bij de reƫle woningbehoefte van onze huidige en toekomstige inwoners.


De gemeente gaat aan de slag met creatieve en nieuwe woonvormen zoals tiny houses en kangoeroewoningen. Zo helpen we starters op weg en kunnen ouders in een vertrouwde omgeving bij hun kinderen blijven wonen.

Om snel meer woningen te kunnen bouwen kiezen we voor soepelere procedures voor nieuwbouw. Ook moeten inwoners makkelijk en snel kunnen zien welke mogelijkheden ze hebben om hun woningen te vergroten of aan te passen. Daarnaast moeten op vrijkomende erven dubbele bewoning mogelijk zijn.

We schaffen de welstandscommissie af en geven via beeldkwaliteitsplannen richting aan de kwaliteit van de leefomgeving.

De woonlasten zoals OZB blijven zo laag mogelijk. De OZB stijgt niet meer dan het inflatieniveau.