Leefbaarheid in de dorpen

Leefbaar wonen, werken en recreƫren in de dorpen.

We willen de dorpen leefbaar houden. Vanuit de woningbouwopgave zien we kansen om de dorpen de komende jaren van extra woningen te voorzien waarmee de leefbaarheid versterkt wordt. Dit vraagt maatwerk per dorp. We geven meer ruimte om nieuw te bouwen voor starters, terwijl we onze ouderen ook de kans willen geven om in hun dorp te blijven wonen.

Het behoud van functies in een dorp, zoals ontmoeting, onderwijs en sport vinden wij belangrijk. Het is belangrijk dat de kosten hiervoor ook op lange termijn zijn op te brengen. Per dorp is hiervoor maatwerk nodig.

De tien dorpen moeten goed bereikbaar zijn. De veiligheid van buitenwegen staat voorop en we zijn bereid extra te investeren bij knelpunten. Onveilige buitenwegen vragen om structurele maatwerkoplossingen.

We willen een veilige en goede ontsluiting van de dorpen en het buitengebied door veilige fietspaden. Dit is van groot belang om onder meer onze jongeren veilig naar school te kunnen laten gaan.

Voor ouderen is het prettig als zij zo lang mogelijk in hun vertrouwde leefomgeving kunnen blijven wonen. Het realiseren van voorzieningen, ondersteuning thuis of aangepaste woonunits worden door de gemeente ondersteund.  

We bieden ondernemers gevestigd op bedrijventerreinen in de dorpen zoveel mogelijk de ruimte om uit te breiden, aanpalend aan de bestaande bedrijventerreinen.