Veilig en fijn opgroeien

© VVD Noordoostpolder

De gemeente Noordoostpolder is een gemeente waar kinderen op een veilige en prettige manier kunnen opgroeien.

Ouders zijn verantwoordelijk voor het gezond opgroeien van hun kinderen. Er komt een scherpe afbakening van wat we scharen onder jeugdzorg. Nog te vaak krijgen kinderen hulp voor zaken die horen bij normaal opgroeien. We letten erop dat we niet onnodig stickers met diagnoses plakken. Dit noemen we normaliseren.

Het voorkomen van jeugdhulp door middel van preventie staat voorop. Zo voorkomen we dat we zwaardere hulp moeten bieden.

Hulp voor kinderen en hun ouders moet zo dicht mogelijk bij huis en snel beschikbaar zijn. De hulp die geboden wordt moet effectief en passend zijn.

In de Noordoostpolder moet de komende jaren extra ingezet worden om voldoende aantrekkelijke en veilige ontmoetings- en uitgaansgelegenheden te realiseren voor onze jongeren. Nachthoreca is daarbij een belangrijk aandachtspunt.

Het onderwijs in de Noordoostpolder moet van goede kwaliteit zijn. Schoolbesturen zijn hiervoor verantwoordelijk, de gemeente is gesprekspartner. School is een veilige plek waar leerlingen zich thuis voelen. Scholen hebben een nadrukkelijke taak in het vroegtijdig signaleren van problemen met leerlingen en/of gezinnen. Voortijdig schoolverlaten moet worden voorkomen.

We streven naar een zo breed mogelijk aanbod van vervolgopleidingen in de Noordoostpolder.